Follow:
Sewing, Travel

Montpellier in West Africa

Assalamualaikum,
Sememangnya saya sangat suka dengan Montpellier Dress ini. Sejak Kelly dari sewinginnomansland keluarkan pattern ini di Sew What Club pada bulan November saya memang sudah jatuh cinta pandang pertama dengan dress ini.

 

Pattern ini telah dikeluarkan untuk ahli Sew What Club pada bulan November 2015. Disebabkan terlalu sibuk dengan urusan-urusan kami sekeluarga untuk pulang ke Malaysia, photoshoot dress ini terpaksa dilewatkan ke bulan Disember 2015.

 

 

Saya telah menggunakan fabrik batik Senegal untuk menjahit dress ini. Corak pada fabrik ini, berkotak-kotak, ia agak menyukarkan proses untuk memotong kain..fuhhh!
Tapi selepas melihat hasil Montpellier menggunakan batik Senegal ini membuatkan saya makin terasa sayang untuk meninggalkan Senegal… I’m going to miss Senegal more than I thought… Sedih!

 

Kembali kepada cerita dress ini, dress ini mempunyai poket besar pada bahagian kiri dan kanan baju. Cute kan?
Pada bahagian panel kiri dan kanan pula kain dipotong secara bias (senget). Ia memberikan effect yang sangat cantik. Untuk membuka baju pula, ia menggunakan zipper pada bahagian belakang baju.

 

 

Saya menggunakan bias tape  yang diperbuat daripada fabrik yang sama untuk kemaskan bahagian lengan dan hujung dress.

 

Untuk melengkapkan dress ini, saya juga buatkan bow besar sebagai penyepit rambut untuk dipadankan bersama dengan dress.

Yeay!! Aisya juga suka dengan Montpellier Dress ini.

Pattern: Montpellier Dress dari  Sew What Club
Fabrik: Batik Senegal
Lokasi: Hotel Radison Blu, Senegal

Terima kasih kerana sudi membaca blog saya.

Insya Allah kita akan berjumpa lagi di post akan datang.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply